Trpíte intoleranciou laktózy alebo kaseínu? Vyskúšajte prepustené maslo Ghee

Prepustené indické maslo alebo tiež Ghee [čítaj ghí] predstavuje chuťovo jedinečný a zároveň stabilný, zdravý zdroj tuku. To je dôvod, prečo by nemal chýbať ani vo vašej domácnosti.

Vedeli ste, že Ghee je jedným z najlepšie stráviteľných tukov pre ľudí s intoleranciou laktózy alebo kaseínu? Okrem toho vďaka obsahu zdravej omega 6-mastnej kyseliny linolovej zlepšuje trávenie tukov a upokojuje podráždený žalúdok. Je zdrojom v tuku rozpustných vitamínov A, D, E, K. Dobrou správou je aj to, že Ghee pri pravidelnom používaní zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol.

Prednosti prepusteného masla

  • predĺžená trvanlivosť, ktorú zabezpečuje eliminácia vody, laktózy a bielkovín, ktoré sa najrýchlejšie kazia
  • vyššia teplota horenia až 250 °C, vďaka čomu sa neprepaľuje ako klasické maslo
  • nulový obsah laktózy a bielkoviny kravského mlieka (kaseínu)
  • ľahká stráviteľnosť a podpora vylučovania žalúdočných štiav pri trávení
  • protivírusové účinky
  • široké využitie vďaka jemnej chuti a orieškovej aróme

4 jednoduché spôsoby, ako využiť maslo Ghee v kuchyni

1. Ghee na raňajky
Pre svoje zdravotné benefity predstavuje Ghee optimálny štart do nového dňa. Ako súčasť zdravých raňajok je vhodné na prípravu praženice či omelety. Lyžicou rozpusteného Ghee skvele ochutíte svoju obľúbenú raňajkovú kašu. Hodí sa aj na prípravu nátierok a pomazánok, kde výborne nahradí klasické maslo.

2. Ghee ako súčasť obeda
Prepustené maslo má takmer neobmedzené využitie v teplej i studenej kuchyni. Vďaka vysokej teplote horenia je vhodný aj na náročnejšiu tepelnú úpravu, akým je napríklad opekanie. Je ideálnym tukovým základom pre všetky „panvicové“ jedlá a polievky.

3. Ghee pomocník pri pečení
Vďaka svojej jemnej orieškovej chuti je Ghee vhodné do múčnikov, ale aj na prípravu palaciniek. Je skvelou a zdravšou alternatívou stužených pokrmových tukov.

4. Ghee ako originálne bylinkové maslo
Rozpustením Ghee a pridaním chilli korenia alebo byliniek ako sú oregáno, bazalka, tymian, zázvor, rasca, kardamón, škorica či muškátový oriešok, získate unikátnu zmes na dochutenie jedál talianskej či indickej kuchyne.

Tip pre vás:
Priamou aplikáciou na kožu získate jedinečnú a dostupnú domácu kozmetiku, ktorú môžete kľudne použiť aj pri najmenších bábätkách. Kvalitné prepustené maslo, zaručene bez laktózy, bielkovín, vody a od slovenského výrobcu ORAVA MILK, nájdete aj v Sýpke.

Petra

Zaujal vás obsah tohto blogu? Podeľte sa s nami o váš názor, bude pre nás cennou inšpiráciou a motiváciou.

  • Novinky

    Chcete byť informovaný o nových článkoch medzi prvými? Zaregistrujte sa a všetko podstatné nájdete v svojej emailovej schránke.