Nebojte sa pikantnosti

Sú len dva typy ľudí. Jedných páli čo i len pričuchnutie, kým tí druhí usporadúvajú súťaže, kto znesie pálivosti viac. No bez ohľadu na to, aký prah pikantnosti máte, trošku červeného prášku či malej papričky v kuchyni vám nezaškodí. Práve naopak…

Čili paprička je plodom exotických druhov paprík, ktoré rastú v tropických a subtropických oblastiach Japonska, Číny, Mexika, Indie či Afriky. Tieto malé druhy papriky pestovali už Indiáni 7000 rokov pred našim letopočtom. Inkovia ich považovali za posvätné rastliny. Po objavení Ameriky sa čili rozšírilo po celom svete ako náhrada za čierne korenie. Svoje stále miesto si našlo v indickej kuchyni, odkiaľ sa cez Osmanskú ríšu dostalo až do Maďarska, kde z neho vzniklo maďarské národné korenie – mletá paprika.

Bojuje proti zlej nálade i nadbytočným kilám

Nezameniteľnú chuť čili ocenia všetci fajnšmekri v kuchyni, no rovnako mu nemožno odoprieť i pozitívne účinky na organizmus. Čili je nízkokalorická potravina, ktorá obsahuje hlavne vodu a množstvo vitamínov, najmä draslík, fosfor a vitamín C. Ak máte zlý deň, možno vám ho vylepší jedna čili praprička. Prečo? Pri jej konzumácii sa uvoľňujú do organizmu endorfíny – hormóny šťastia. A v kombinácii s čokoládou je to ten najlepší liek proti smútku.

Čím sú škaredšie (áno, čítate správne), čerstvejšie a menšie, tým viac pália. Za svoju pikantnosť vďačia kapsaicínu. Kapsaicín je prírodný alkaloid, ktorý podráždením nervových zakončení jazyka spôsobuje pálenie. Nie je rozpustný vo vode, čo je odpoveď na to, prečo pre zjemnenie pálivého pocitu máme siahnuť radšej po mlieku či kúsku chleba. Čili svojimi účinkami zrýchľuje metabolizmus a napomáha spaľovaniu tukov v tele, rovnako pomáha bojovať proti celulitíde a vypadávaniu vlasov, čo je dobrý dôvod i pre dámy, prečo si čili zamilovať.

Kapsaicín likviduje rakovinotvorné bunky

Podporuje tiež krvný obeh, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám, priaznivo pôsobí na stabilitu cukru v krvi, ničí baktérie salmonely, pomáha pri kŕčových žilách a potláča bolesť. O tom, že je navyše i prírodným afrodiziakom, snáď ani nemusíme hovoriť. Navyše, ľudia z Mexika, Latinskej Ameriky či Indie, ktorí sú známi svojou pikantnou kuchyňou, sú podľa výskumov menej náchylní na rakovinu. Dlho sa nevedelo prečo. No výskumný tím z Nottinghamskej univerzity preukázal, že kapsaicín dokáže zabíjať rakovinotvorné bunky, a to tak, že na seba naviaže bielkoviny v rakovinovej bunke a tým ju prinúti k „samovražde“. Túto teóriu potvrdili i vedci z Pittburskej univerzity, kapsaicín je veľmi účinný pri rakovine pankreasu či prostaty. No aby sme čili toľko neprechválili – nadmerná konzumácia môže viesť k popáleniu pažeráka alebo žalúdka.

Odporúčame tekuté extrakty od Chillis

Pikatnosť čili papričiek zaujala v roku 1912 aj amerického chemika Wilbura Scovillea, podľa ktorého je pomenovaná i jednotka štipľavosti SHU (Scoville Heat Unit). Tento chemik publikoval metódu porovnávania pálivosti – organoleptický test, ktorého základom bol roztok z paprík, cukru a vody, ktorý bol riedený vodou a testovaný ochutnávačom. Scovillova stupnica začína pri nule, ktorú má sladká paprika, pretože neobsahuje žiaden kapsaicín. Najštipľavejšou papričkou na svete je naopak carolina reaper, ktorá má údajne až 2,2 milióna SHU. U nás najznámejšie tabasco má „len“ 30 – 50 tis. SHU a jedna z najpálivejších papričiek habanero má pálivosť 300 tis. SHU. Počet Scoville jednotiek pálivosti zodpovedá prítomnému množstvo kapsaicínu v papričke. Jednoducho povedané, jednotka SHU vyjadruje počet, koľkokrát musí byť čili roztok zriedený s vodou, aby sa pálivosť vytratila.

Ak sme vás navnadili a chceli by ste zahrnúť čili do svojho jedálnička, odporúčame ho v tekutej forme. Pár kvapiek dodá hovädziemu vývaru správne grády. V regáloch Sýpky nájdete tekuté výťažky od nitrianskej firmy Chillis, ktorá produkuje najlepšie čili výrobky na našom trhu. Chillis využíva pri tvorbe tekutých výťažkov také postupy, ktoré nijakým spôsobom neznehodnocujú vlastnosti čerstvej zeleniny. Jediný konzervant, ktorý tu nájdete, je stará dobrá kuchynská soľ. Žiadna chémia, žiadne E-čka. Ide o čistý prírodný produkt, ktorý je tak vhodný i pre celiatikov, nakoľko neobsahuje lepok. Každá jedna fľaštička vám prinesie iný špecifický zážitok a unikátnu chuť. Nuž tak, nebojte sa pikantnosti. Naozaj nie je čoho…

Nikola Kokiová

  • Novinky

    Chcete byť informovaný o nových článkoch medzi prvými? Zaregistrujte sa a všetko podstatné nájdete v svojej emailovej schránke.