Medvedí cesnak, zdravie z jarnej prírody

Jedným z prvých poslov prichádzajúcej jari je medvedí cesnak. V období, kedy je prirodzených vitamínov z vlastnej záhrady len minimum, si môžete pri víkendovej prechádzke lesom nazbierať túto unikátnu, zdraviu prospešnú bylinku.

Ako ho nájdete?

Jednoducho. Vďaka jeho prenikavej cesnakovej aróme ho určite zacítite skôr, ako ho zbadáte. Vďaka tejto aróme je vylúčená zámena s listami konvalinky alebo s jedovatou jesienkou obyčajnou. Medvedí cesnak rastie vo veľkých lánoch na vlhkých lúkach, v tienistých lesoch alebo na čistinkách pri potoku. Prvé lístky sa objavia už v marci a zbierať ho môžete až do konca mája. Zbierame mladé podlhovasté listy ešte pred kvitnutím, ktoré majú najväčšiu liečivú silu. Vedeli ste, že medvedí cesnak je prvou potravou medveďov, ktorí ho po zimnom spánku vyhľadávajú, aby si prečistili tráviaci trakt a krv? Rovnako prospešný je aj pre človeka. Pomôže telu nabrať nové sily po zime a je ideálnou súčasťou jarnej očisty organizmu.

Účinky medvedieho cesnaku na zdravie

  • detoxikuje organizmus
  • zmierňuje tráviace ťažkosti
  • zlepšuje prúdenie v cievach, znižuje krvný tlak
  • prečisťuje krv a lieči chronické kožné choroby
  • priaznivo pôsobí na dýchací systém a odhlieňuje pľúca
  • má močopudný účinok, odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
  • pomáha vypudiť z tela hlísty a škrkavky

Použitie a uskladnenie medvedieho cesnaku – ako na to?

Medvedí cesnak má najväčšiu silu hneď po odtrhnutí. Najvhodnejšia je teda priama konzumácia. Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, pretože sušením prichádza o všetky liečivé zložky. Ak neskonzumujete čerstvý cesnak hneď po jeho odtrhnutí, uchovajte ho v chladničke maximálne po dobu 3 dní. Ak ho plánujete využiť neskôr, zmrazte ho v uzavretej plastovej nádobe. Medvedí cesnak má široké využite v studenej i teplej kuchyni. Najjednoduchší spôsob je ten, že si ho nadrobno nasekáte na maslový chlieb alebo do obľúbenej nátierky. Rovnako tak ho môžete pridať do polievky, omáčky alebo šalátu. Môžete si z neho urobiť pesto, ktoré vydrží v chladničke v uzavretej nádobe aj niekoľko týždňov.

Návod na prípravu pesta z medvedieho cesnaku

Ingrediencie

  • 100 g medvedieho cesnaku (asi dve hrste)
  • 50 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • 50 g píniových orieškov, alebo iných orechov podľa chuti (kešu, pistácie, mandle)
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • ½ PL soli
  • čierne korenie, chilli paprička (voliteľné)

Postup

  1. Medvedí cesnak opláchneme, odstopkujeme a ľahko osušíme servítkou od prebytočnej vody.
  2. Zelené lístky medvedieho cesnaku najprv natrháme na kusy, vložíme do mixéra a dobre rozmixujeme.
  3. Pridáme orechy a nastrúhaný syr a opäť poriadne rozmixujeme.
  4. Dochutíme soľou, prípadne aj čiernym korením, zopár kvapkami citrónovej šťavy a zmiešame s olivovým olejom.
  5. Pre pikantnú verziu prihodíme do mixéra k orechom aj 1 chilli papričku.

Tip pre vás: Vypestuje si medvedí cesnak vo vlastnej záhradke. Cibuľky medvedieho cesnaku, zasaďte koncom leta v auguste alebo septembri, keď je už cesnak dlho odkvitnutý, do tienistého miesta v blízkosti stromčekov alebo kríkov. Táto bylinka nie je veľmi náročná na pestovanie, preto si dávajte pozor na jej premnoženie.

Petra

Zaujal vás obsah tohto blogu? Podeľte sa s nami o váš názor, bude pre nás cennou inšpiráciou a motiváciou.

  • Novinky

    Chcete byť informovaný o nových článkoch medzi prvými? Zaregistrujte sa a všetko podstatné nájdete v svojej emailovej schránke.