Doprajte si kvalitné výrobky na váš veľkonočný stôl

Veľká Noc - obchodsypka.sk

Aj vy sa už tešíte na Veľkú noc tak ako my? Veľkonočné sviatky sú nepochybne jednými z najkrajších sviatkov v roku. Ide o kresťanský sviatok, ktorý oslavuje vzkriesenie a zmŕtvychvstanie Krista. Je to tiež čas, kedy máme príležitosť stráviť príjemný čas s rodinou, pripomenúť si rôzne zvyky a tradície a pochutnať si na výbornom jedle. Jedným z tradičných jedál, ktoré nechýba vo väčšine domácností, je veľkonočná šunka.

Nie je šunka, ako šunka

V podstate všetko, čo dávame na veľkonočný stôl, zvykneme nazývať šunkou. Nie je to však celkom správne. Podľa odborníkov je šunka len výrobok zo stehna, ktorý musí spĺňať akostné kritériá, predovšetkým obsah čistej svalovej bielkoviny. Všetko ostatné je výrobcami upravované údené rolované pliecko, krkovička, karé a stehno. Ak si chcete kúpiť skutočne kvalitný produkt, dajte si pozor najmä pri takzvaných šunkových rolkách. Je to v podstate čistá svalovina nastrieknutá „éčkami“ a rôznymi aditívami ako sú fosfáty, ktoré majú udržať vodu. Do takýchto šuniek výrobcovia neraz pridávajú až 50-percent vody.
V Sýpke sme stavili na kvalitu klasickej mäsiarskej tradície rodiny Parížekovcov z Martina. Nepracujú s chémiou a ponúkajú tak spotrebiteľom najkvalitnejšie údené solené mäsá, sušenú šunku typu Šovdra a viaceré druhy kvalitných klobás. Obľube sa teší tiež Slovenská šunka, ktorá ako jediná varená šunka na Slovensku, je vyrábaná bez fosfátov a akýchkoľvek prídavných látok, len za použitia soli.
Veríme, že sme vám pomohli s výberom toho pravého údeného veľkonočného mäsa. Rovnako vám ponúkame tip na zdravú a chutnú alternatívu tradičného zemiakového šalátu, kde klasickú majonézu skvele nahradí avokádo.

Zemiakový šalát s avokádovou majonézou

Ingrediencie

  • 6 väčších zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • soľ, korenie

Na majonézu

  • 1 zrelé avokádo
  • 250g plnotučného jogurtu
  • 1 PL roztopeného kokosového oleja bez chuti
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/3 ČL soli, prípadne podľa chuti

Zemiaky uvaríme v šupke, vodu zlejeme a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo. Cibuľu nasekáme nadrobno a zalejeme trochou vriacej vody, ktorú po chvíli zlejeme. Zjemníme tým chuť cibule. Uvarené zemiaky pretlačíme cez krájač na kocky, pridáme nadrobno nakrájané vajíčka a cibuľu. Všetko spolu zmiešame.

Zrelé avokádo olúpeme a nakrájame. K avokádu pridáme všetky ostatné suroviny potrebné na majonézu. Vo vyššej nádobe ich dohladka rozmixuje ponorným mixérom. Necháme chvíľu vychladiť a zmiešame so zemiakovým šalátom.

Tip pre vás: Zafarbite si veľkonočné vajíčka prírodným spôsobom.
Na dosiahnutie rôznych odtieňov môžete jednoducho použiť bylinky, zeleninu či iné prírodné materiály. Hnedý odtieň získate odvarom z cibuľových šupiek či orechových škrupiniek, žltý odvarom z kurkumy, fialový odvarom z cvikly, modrý odvarom z červenej kapusty, zelený varením špenátu alebo petržlenovej vňate. Postup: Farbiaci roztok si pripravíte z vody do ktorej pridáte suroviny podľa želanej výslednej farby. Čím bude farbiaci roztok hustejší, tým bude výsledná farba sýtejšia. Do vody pridajte tiež štipku soli, ktorá zabráni poškodeniu škrupinky a kvapku octu, ktorá ustáli farbu. Vložte vajíčka s bielou škrupinkou do pripraveného farbiaceho roztoku, priveďte do varu, následne teplotu znížte a varte cca 12 minút. Vajíčka do vody klaďte a obracajte lyžicou, aby nepopraskali. Vychladnuté vajíčka potrite kožou zo slaniny, získajú lesk. V Sýpke vám ponúkame domáce vajíčka z farmy Husárik, ktorých kvalita a chuť je neporovnateľná s vajíčkam z veľkých priemyselných chovov.

Veľkonočné vajíčka - ako farbiť - obchodsypka.sk

Studená vodička, farebné vajíčka, koláčik makový, korbáčik vŕbový. Dobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka vám želá SÝPKA!

Petra

Zaujal vás obsah tohto blogu? Podeľte sa s nami o váš názor, bude pre nás cennou inšpiráciou a motiváciou.

  • Novinky

    Chcete byť informovaný o nových článkoch medzi prvými? Zaregistrujte sa a všetko podstatné nájdete v svojej emailovej schránke.